Prunii sunt pe Ardeal mai peste tot: în grădini, în vii şi pe dealuri. „Pe la noi sunt prunele alea vinete, sau chistrite care se desprind de pe sâmbure. Dar trebuie să fie coapte ca să aibă dulceaţă şi aromă . După părerea mea, în Şona creşte cel mai bun soi de prune pentru gem si in satele de peste Olt .Toată lumea le caută. ”
Ingrediente: prune, zahăr, nuci asprite şi cuişoar
Mod de preparare: se culeg prunele, se spală, se crapă pentru a scoate sâmburii şi se presară în straturi, cu zahăr. Dacă sunt dulci se pune doar 2,5 kg de zahăr la 5 kg de prune (fără sâmburi). Se vor lăsa de azi pe mâine şi apoi se pun la fiert pe o cărămidă sau ţiglă pentru a nu se prinde. Pentru o aromă deja ştiută, la noi se pun cuişoare. Căţeii de nucă „năspriţi” într-o tavă la cuptor cu putina sare, se adaugă la final. Sunt gospodine care pun acest gem in cuptorul sobei . Gemurile nu trebuie fierte în exces, pentru ca fructul să nu-şi piardă aroma. Cel de prune este unul desăvârşit. Se poate mânca lângă o cană de lapte pe o felie de pâine prăjită, cu scoverzi, cu clătite, cu mămăligă şi nuci prăjite cu sare. Asa se manca toata iarna si in post.
Reţetă „povestită” de Elena Daniela lui Graură cu lelea Rafira Prunului, din Şona pentru cartea de bucate Retete Povestite din Tara Fagarasului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu